23 September 2013

Kongsi resepi : garam kunyit

Salam..hari ni nak cerita pasal garam kunyit untuk goreng2 tu. huhu. Ni pun citer erk. Hihi. Sebenarnya sy ni tak suka sangat guna serbuk kunyit segera tu. tak kick rasanya. Pastu tak garing. Kalau guna kunyi hidup, bau dia, waaaaaaaaa memang membangkitkan selera. Nak nak, ayam goreng. Uuuuuuuu sedap nyaaaaaaaaa. Ratah camtu je sampai tinggal tulang. Huhu. Kalau balik kampung, mak mak mana pakai kunyit serbuk, semua pakai kunyit hidup,(eh my mum je. tak tahu la mak u all hihi) kalau goreng ayam, mesti tinggal separuh je sebab separuh lagi dah diratah dulu. huhu. Makan ikan goreng dengan nasi putih panas2 pastu taruk kicap pun sedap. Memang selera orang demam. Haha. Orang demam cam sy je. Tak tahu la orang lain. Hihi. 

Ok. Bahan2 nya cuma bawang putih dan kunyit hidup. Ni sy buat stok untuk berbulan2 lama nya. Elok tumbuk sebab tak taruk air. Tapi sebab banyak, baik la blend jer. Lagi senang keje. Hoho 
Kalau nak taruk serai pun boleh, lagi wangi. Kemudian potong kecik2, masuk dalam blender, taruk air sikit je tau. Taknak kasi berair. Agak2 tak leh blend, tambah la air sikit2. Blend sampai hancur. Dan ini lah hasil nya. Sy dah keluarkan letak dalam botol. 


Ambil sebungkus garam halus, masuk kan ke dalam kunyit yang dah di blend tadi. Just gaul pakai sudu je. 


Dan masa letak garam tu, letak separuh je dulu, takut terlebih garam plak, nanti masin plak jadi nya. Ni sy letak tak habis pun sebungkus garam tu.



Dah siap. Garam kunyit ni simpan je kat luar. Tak yah letak dalam peti sejuk. Kalau nak guna, amik 1 sudu kecil untuk seekor ikan. Lebih kurang la. try n error. Kalau masin, next time kurang kan dos nya. Ok. Good luck

No comments: