16 January 2012

Pusat bayi tersembul @ Hernia pusat

Salam..my 2nd baby, Dhia Hana Nadhira..lepas pantang 40 hari, pusat dia masih tersembul dan berair. Pelikkan..pusatnya nampak sangat tersembul bila dia meneran..tapi my baby tidak ada menunjukkan sebarang kesakitan sebab pusatnya itu..sebagai ibu, saya sangat2 laa risau tau..survey info kat internet, rupanya ia dipanggil hernia pusat. owh tuhan..bayi perempuan pun boleh kena hernia ke..





Nak sedap kan hati, saya pergi ke klinik sebab my mum pun tak pasti sebab anak2 nya semua tak pernah kena macam ni. Dan doktor kata semua ni normal, pusatnya akan kembali ke bentuk yang asal cuma mengambil masa sahaja. tapi kalau tak, kena operate la jawab nya kalau pusatnya melebihi 1 inci..tapi jangan risau..doktor tu siap bagi petua lagi suh letak duit syiling 20sen supaya masa dia meneran takde laa nak timbul sangat kan..

Balik umah, cuba buat macam doktor suruh..tapi tak menjadi..pusat nya masih belum kering sepenuhnya..dan bila saya letak duit tu, dia macam berbau dan berair..hhmmm..alih2 call kakak ipar dan dia suruh tuam dengan jintan hitam..so, pergi kedai beli jintan hitam seringgit dapat sebungkus..balik umah, saya amik cebisan kain dan ikat cam tungku bayi..setiap kali lepas mandi, saya tuam laa perutnya. Macam mana nak panaskan tungku tersebut? Guna seterika atau tungku moden. Kebetulan saya beli tungku moden sebelum bersalin. So sebelum mandikan my baby, saya panaskan dulu tungku moden tersebut, then gosokkan kan tungku baby tadi sebelum tuam kat perut baby..

Jintan Hitam


dan alhamdulilah dengan izin Allah, pusat anak saya normal seperti kakak nya sebelum berusia 2 bulan. Kepada sesiapa yang babynya kena macam ni, boleh mencuba kaedah saya. Kita hanya iktihar..kalau Allah tidak mengizinkan, cuba cara lain pulak.

4 comments:

aizat said...

nak tnya sikit kene nak jintan hitam tu ponjotkan dekat kain ke.lepastu baru tungku kan pusat die..

aizat said...

nak tnya sikit kene nak jintan hitam tu ponjotkan dekat kain ke.lepastu baru tungku kan pusat die..

uchnA said...

Aizat..yup..cam tu la caranya..semoga anak cepat sembuh yer..opss masa tungku tu, selawat la sket ye..

ctfand said...

Maklumat yg berguna. Tq for sharing.. :)